Γνωρίστε καλύτερα… κοροναϊός

0

Γνωρίστε καλύτερα…

Το όνομα nCoVid – 19 υποδεικνύει ότι αυτό το παθογόνο εντοπίστηκε το 2019 και ότι είναι «νέο» μέσα σε μια οικογένεια ιών, που ήταν γνωστή προηγουμένως.

Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί είναι μια οικογένεια επτά ιών που υπάρχουν παγκοσμίως, ικανές να μολύνουν τους ανθρώπους και να προκαλούν ασθένειες μέτριας ή μεσαίας σοβαρότητας. Μερικοί εντοπίστηκαν πρίν από πολλά χρόνια, άλλοι πρόσφατα. Μεταξύ αυτών, οι κοροναϊοί MERS και SARS είναι εκείνοι που προκαλούν τις πιο σοβαρές λοιμώξεις. Το όνομα – κοροναϊός – εξαρτάται ακριβώς από τη χαρακτηριστική «κορώνα» που φαίνεται να περιβάλλει αυτούς τους μικροοργανισμούς όταν τις βλέπει κανείς μέσα από μικροσκόπιο.

Έχουν καταγραφεί 71.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περίπου 2.000 θάνατοι από τον νέο κορωναϊό Covid-19 σε 29 χώρες παγκοσμίως

Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί προέρχονται από φορείς ζώων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο σε δεύτερη φάση, χάρη σε ένα είδος «εξέλιξης».
Συχνά τους συναντάμε σε πολλά ζωικά είδη, κυρίως άγρια, όπως νυχτερίδες και καμήλες. Οι περισσότεροι κοροναϊοί μεταδίδονται από ζώο σε ζώο, αλλά ορισμένοι είναι σε θέση να κάνουν ένα είδος «ποιοτικού άλματος» μολύνοντας και τους ανθρώπους. Τα SARS, MERS και 2019-nCoV είναι κοροναϊοί που έχουν μεταλλαχθεί, δηλαδή έχουν εξελιχθεί, και καθίστανται παθογόνοι και για τα ανθρώπινα όντα.

Πώς μεταδίδεται: ο νέος κοροναϊός 2019..

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη γίνεται μέσω στενής επαφής μεταξύ ενός μολυσμένου ατόμου και ενός υγιούς ατόμου, και ιδίως του αέρα. Σημαίνει ότι ο ιός «περνάει» από το ένα θέμα στο άλλο μέσω σταγονιδίων σάλιου, ακριβώς όπως η εποχιακή γρίπη, από βήχα ή φτέρνισμα που δεν προστατεύεται από μάσκες, μαντήλι ή χέρι. Στην πραγματικότητα, αν αυτά τα μολυσμένα σταγονίδια σάλιου φθάνουν σε άλλο άτομο, ένα υγιές άτομο, μπορούν να φτάσουν στις βλεννογόνες του, για παράδειγμα τη μύτη ή το στόμα, και από αυτές πηγαίνουν στον λαιμό και μετά στους πνεύμονες. Ο νέος κοροναϊός μπορεί να μολύνει τα μάτια προκαλώντας ιογενή επιπεφυκίτιδα και ειδικά την αναπνευστική οδό, οδηγώντας σε οξεία πνευμονία.

Ο νέος κοροναϊός 2019 δεν προκαλεί αναγκαστικά πνευμονία..

Είναι μια λοίμωξη που επηρεάζει την αναπνευστική οδό όμως με διαφορετικές συνέπειες με βάση τις αρχικές συνθήκες υγείας και την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την αντιμετώπιση του ιού. Επομένως, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν αμέσως σε σοβαρή μορφή ή να είναι σχεδόν διακριτικά. Γενικά, η νέα μόλυνση από κοροναϊό μπορεί να εκδηλωθεί με:
Έντονο ξηρό βήχα, πυρετό, σύντομη και / ή δύσκολη αναπνοή, πονόλαιμο, μερικές φορές επιπεφυκίτιδα, καταρροή, πονοκέφαλο
Η λοίμωξη μπορεί να περάσει γρήγορα στους πνεύμονες και να εκφυλιστεί σε πνευμονία. Να
είστε προσεκτικοί, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν λέγεται ότι θα μετατραπεί σε κίνδυνο για τη ζωή!

Ποιοι κινδυνεύουν ;

Αυτή η λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να εκφυλιστεί και να αποτελέσει τον κύριο κίνδυνο για ορισμένες εύθραυστες κατηγορίες ανθρώπων, δηλαδή: οι ηλικιωμένοι, αυτοί με προηγούμενες χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια κ.λπ.), άνθρωπο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό , εκδηλώνουν την παθογόνο δράση του ιού στην πιο σοβαρή μορφή του. Στην πραγματικότητα, η οξεία ιική πνευμονία δεν είναι ποτέ αμελητέα μόλυνση, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση.

Προστατευτικά μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε ακόμη και στην περίπτωση της γρίπης.

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή με διάλυμα απολυμαντικού με βάση το οινόπνευμα πολύ συχνά και ιδιαίτερα μετά από το μπάνιο σας, μετά το φαγητό, το φυσώντας τη μύτη σας ή το βήχα.
Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα με βρώμικα χέρια.
Αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Καθαρίστε συχνά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα.
Ελλείψει συμπτωμάτων, δεν συνιστάται να προστατευτείτε με τη μάσκα.