Προβιοτικά και Πρεβιοτικά

0

Προβιοτικά: Αν μπορείτε να μετρήσετε τα άστρα του ουρανού, ίσως να μπορείτε να μετρήσετε και τα προβιοτικά που περιέχει ο οργανισμός μας.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί μέσα στο σώμα μας, που είναι απαραίτητοι για την καλή υγεία του οργανισμού μας (λένε και η πρόωρος γήρανση, μπορεί να οφείλεται, σε μη σωστή λήψη προβιοτικών) . Είναι βακτήρια, τα λεγόμενα «καλά βακτήρια» που βρίσκονται στις κοιλότητες του σώματός μας, κυρίως στο έντερο και στον κόλπο στις γυναίκες, όπου αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα.

  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Έχουν και αντικαρκινική δράση.
  • Ελαττώνουν την χοληστερίνη στο αίμα.
  • Έχουν αντι-αλλεργικές ιδιότητες.

Τα καλά βακτήρια είναι εκείνα που μας προστατεύουν και είναι χρήσιμα για τον οργανισμό και τις λειτουργίες του, ενώ τα υπόλοιπα που δεν λαμβάνουν μέρος στην σωστή λειτουργία των οργανισμών, είναι επικίνδυνα και μπορούν να μας βλάψουν.

Γίνεται δηλαδή ένας συνεχόμενος πόλεμος μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων. Τα καλά βακτήρια, δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον (4,6 – 5,5 pH), ώστε να εμποδίζουν στα παθογόνα να εισέλθουν στον οργανισμό μας.

Είναι τόσο χρήσιμα, που χωρίς αυτά ίσως να μην υπήρχε και ζωή.

Βρίσκονται σε τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά και κυρίως στο γιαούρτι (όχι στα κατεψυγμένα και στο παγωτό, διότι καταστρέφονται με το ψύχος).

Στα προβιοτικά αποδίδουν την μακροζωία στην Κρήτη και στην Κομοτηνή, επειδή τρώνε πολύ γιαούρτι.

Τα προβιοτικά καταστρέφονται μετά από την λήψη αντιβιοτικών, αυτός είναι ο λόγος που συνιστούμε μετά την λήψη αντιβιοτικών να λαμβάνει ο ασθενής και γιαούρτι ή φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν βακτήρια.

previotics

Πρέπει να χορηγούνται προβιοτικά σε γυναίκες πάνω από 45 – 50 ετών, κοντά στην εμμηνόπαυση.

Σε γυναίκες με συχνές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες, κυστίτιδες, ιδίως μετά από μακροχρόνιες θεραπείες .

Μετά από ακτινοθεραπείες.

Σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη.

Σε παθήσεις του εντέρου(κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια).

Σε χρόνιες λοιμώξεις, κυρίως από μύκητες.

Προληπτικά για τροφικές δηλητηριάσεις, σε ύποπτα μέρη, ιδίως όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε.

Τα προβιοτικά επίσης, εμποδίζουν την εμφάνιση του έλκους του πυλωρού, αναστέλλοντας τη λειτουργία του ελικοβακτηρίου του πυλωρού.

Ακόμα και σε προβλήματα των αρθρώσεων, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν ευεργετική δράση .

Τέλος προλαμβάνει την τερηδόνα, την ουλίτιδα και μερικές μορφές εκζέματος σε παιδιά.

Δεν πρέπει όμως να χορηγούνται σε ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα.

proviotika

Πρεβιοτικά:   Ενώ τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί, τα πρεβιοτικά αντιθέτως είναι ουσίες που τρέφουν κατά κάποιο τρόπο τα προβιοτικά και ενισχύουν την συγκέντρωσή τους. Τα πρεβιοτικά ή πρεβιοτικές ίνες, είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες.  Στα πρεβιοτικά κατατάσσονται και οι γαλακκτο-ολιγοσακχαρίτες.

Τα πρεβιοτικά βρίσκονται στα φρούτα, στα δημητριακά (ολικής αλέσεως), στο σκόρδο, στο κρεμμύδι, στην μπανάνα, στην σόγια και στο ραδίκι.

Τα οφέλη είναι ίδια με τα προβιοτικά, αφού στην ουσία είναι η τροφή τους και τα βοηθάει  (τα προβιοτικά) να πολλαπλασιάζονται.

Επομένως, σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε, ότι πρέπει να χορηγούνται μαζί στον οργανισμό μας, είτε αυτούσια, είτε σαν συμπληρώματα διατροφής.

Είναι πολύ σημαντικό, να συνεχίζουμε την μεσογειακή δίαιτα, που κατανάλωναν οι παππούδες μας (μαγειρευτό φαγητό κατσαρόλας, πλούσιο σε φυτικές ίνες) και να μην την αντικαθιστούμε με έτοιμα και τυποποιημένα φαγητά, διότι αυτή είναι το εισιτήριο για την μακροζωία (μαζί με αποφυγή καπνίσματος, σωστή άσκηση και όχι καταχρήσεις).

ΜΑΝΩΛΗΣ Ι. ΓΑΛΛΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ