ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 3η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ 26 & 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

0

_U8T5881.jpgOK
Με πολύ μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 3η Εκπαιδευτική Διημερίδα για τους Φαρμακοποιούς και τους υπαλλήλους Φαρμακείων της Κρήτης. Η συμμετοχή των Εταιρειών – εκθετών, των φαρμακοποιών και των βοηθών ήταν μεγάλη και τα αποτελέσματα εξαιρετικά.
Με πρωτοβουλία του ΣΥΦΑΚ και στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική συνάντηση – σύσκεψη με συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στην Αλυσίδα του Φαρμάκου.

Συμμετείχαν:

  • Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
  • Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος
  • Βασίλης Σερέτης, Πρόεδρος Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης
  • Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
  • Σταύρος Μπελώνης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος
  • Ειρήνη Μαρκάκη, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Συντονιστής
  • Δημήτρης Αλιμπέρτης, Γενικός Διευθυντής Oμίλου ΣΥΦΑΚ

Τα αποτελέσματα της συνάντησης ανακοινώθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι της Διημερίδας την Κυριακή 27/9 και είναι τα ακόλουθα:

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ:

· ΥΠΑΡΞΕΙ Εθνική Στρατηγική στον τομέα της ΥΓΕΙΑΣ και ειδικότερα στον κλάδο του Φαρμάκου. Βασικό ρόλο θα παίξει η δημιουργία Γενικής Γραμματείας Φαρμάκου την οποία θα μπορούσε να βοηθήσει η κατάθεση προτάσεων από ένα FORUM όλων των εμπλεκομένων στο φάρμακο.

· ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ πρώτα με το 0.6% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται (από το μνημόνιο) και με όποιον άλλο συμπληρωματικό τρόπο χρειάζεται. Έτσι θα εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση όλης της Αλυσίδας . Η ρευστότητα είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του συστήματος (Παραγωγοί – Χονδρεμπόριο – Φαρμακεία) για να μπορέσουν να στηρίξουν την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

· ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ η αναγκαιότητα βιωσιμότητας του Ελληνικού Φαρμακείου (θεμελιώδους λίθου στο οικοδόμημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας), με την υιοθέτηση του Γερμανικού Μοντέλου Ιδιοκτησίας που προβλέπει μεταξύ άλλων τουλάχιστον τον 51% της ιδιοκτησίας του φαρμακείου να ανήκει στον Φαρμακοποιό .

Το πρόβλημα της Φαρμακευτικής Δαπάνης δεν λύνεται με συνεχείς μειώσεις τιμών οι οποίες θα οδηγήσουν σε ελλείψεις όχι μόνο φαρμάκων αλλά και ολόκληρων εταιριών με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας . Αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ αλλά και όλων των κέντρων κόστους του τομέα της Δημόσιας Υγείας. Τέλος δεν είναι λογικό να συμμετέχει ο ΦΠΑ των φαρμάκων και των εμβολίων στην φαρμακευτική δαπάνη, πρακτική άλλωστε που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

20090618_AllPeople_24,1X29_out  syfak_imerida_banner_gr3